Från Istorps prästgård:

April, april…..

Blev du lurad den förste april? Åtminstone kändes det i början av april som att vi alla blivit lurade av våren. Vi som tillhör de försiktigas skara var tacksamma för att vi ännu inte tagit av vinterdäcken när snön började falla efter flera dagars isande stormvindar från norr.

Jag vet inte om det fortfarande är så att barnen försöker lura sina föräldrar eller lärare den förste april. Själv minns jag en första april när vi bytte klassrum med klassen i våningen ovanför. När deras lärare kom in och upptäckte fel klass blev han rasande, medan vår lärare som mötte den andra klassen i vårt klassrum bara skrattade. Så olika kan det vara.

Annars är det massmedierna som håller liv i den egendomliga traditionen att luras. Hallands Nyheter spred en miljönyhet, nämligen att Hallandstrafikens stadsbussar numera gick på urin från jordbruket. Alla som tog med sig en flaska egen urin till bussen skulle få åka gratis. Somliga förhoppningsfulla passagerare lär ha stigit på bussen med flaskan i beredskap.

Göteborgs-Postens aprilskämt var tankeväckande. Det hänvisade till en påstådd utredning om att bara medlemmar i Svenska kyrkan i fortsättningen skulle få ledigt på kristna helgdagar. Övriga skulle få nöja sig med ledighet under jul, nyår, första maj samt midsommardagen, som ju har ett hedniskt ursprung. Nu när kyrka och stat har skilts åt så ligger det faktiskt något i det. Kanske detta skämtförslag blir verklighet så småningom.

Ett av de mest berömda aprilskämten stod den legendariske radioteknikern Kjell Stensson för. Den förste april 1962, på den svart-vita tiden, påstod han att om man satte en nylonstrumpa framför TV-rutan skulle man få programmet i färg. Den kvällen var det många nylonstrumpor som klipptes sönder.

Norsk TV påstod den förste april 1964 att man uppfunnit en apparat som avslöjade licensskolkare. Om man inte betalat sin licens skulle det bli svart i rutan. Så blev det också, på alla norska TV-apparater. Många kände sig avslöjade och ringde det uppgivna numret för att anmäla sig till betalning.

På hemsidan www.museumofhoaxes.com finns aprilskämtens hundra i topp. Första platsen intas av nyheten i brittiska BBC:s program Panorama från 1957, som meddelade att tack var den milda vintern hade de schweiziska spagettiodlarna fått en rekordskörd. Man kunde se hur odlarna hämtade ner stora spagettiknippen ur träden. Många tittare ville veta om man själv kunde odla spagetti. Svaret från BBC blev : ”Sätt en kvist spagetti i en burk med tomatsås och hoppas på det bästa!”

Hur den egendomliga seden med aprilskämt uppkommit är höljt i dunkel. Har det med det ombytliga aprilvädret att göra? Jag tror att det finns en helt annan och mycket enklare förklaring. Jag tror att seden kommer från Judas Iskariot, lärjungen som lurade Jesus.

Vi vet att Jesus korsfästes på en fredag, på tillredelsedagen före den judiska påsken. Studerar man gamla tiders kalendrar finner man två årtal där påsken passar in på detta, nämligen åren 30 och 33.  Eftersom Jesus enligt Lukas 3 började sin offentliga verksamhet i det femtonde året av kejsar Tiberius regering, d v s år 28, och eftersom hans offentliga verksamhet varade minst tre år bortfaller år 30. Därmed återstår fredagen den 3 april år 33 som sannolikt datum för korsfästelsen. Samma dag var det dessutom en månförmörkelse från klockan 18.20 på kvällen. Detta stämmer väl med vad aposteln Petrus senare predikade om hur solen vändes i mörker och månen i blod. Så ser nämligen månen ut när den befinner sig i jordskugga och solljusets blå komponenter silas bort av jordens atmosfär.

Om Jesus blev korsfäst den 3 april innebär det att Judas Iskariot förrådde honom i Getsemane örtagård på natten till den 1 april. Judas lurades genom att ge Jesus en hälsningskyss, ett tecken på vänskap, som i själva verket var en signal till tempelvakterna.

Aprilskämtet har alltså en allvarlig bakgrund. Att skämta om förräderiet kan vara ett sätt att hantera det vardagliga lurandet. Alla drar vi oss fram genom livet med smålögner om andra eller om oss själva för att vinna små fördelar. Judas förrådde Jesus för en belöning på 30 silverpenningar, ett par hundra kronor i vårt penningvärde.

Är lögnen värd dessa futtiga små belöningar vi lyckas tillskansa oss? Vem kan Jesus lita på idag? Hur mycket betyder medlemskapet i kyrkan och den kristna trosbekännelsen för alla dem som räknar sig som kristna?

Påsken handlar om honom som tog på sig skulden för våra lögner och synder, både de små och de stora. Påsken betyder att vi får lämna det gamla och misslyckade bakom oss för att i stället ta emot det nya livet av honom som stod upp ur graven på påskdagens morgon.

Därför vill jag önska dig en glad påsk och en ljus vår med det nya livet.

Anders Brogren