Från Istorps prästgård:

Sist men inte minst

Öxnevalla kommer sist i alfabetet av alla Sveriges församlingar. Av de tre församlingarna i Istorps pastorat är den minst vad gäller folkmängden. En liten obetydlig ort i skymundan skulle man tro.

Men icke! Vid själva höstdagjämningen fick händelserna i Öxnevalla till och med internationella återverkningar. Den 23 september bröts strömmen i södra Sverige och stora delar av Danmark. Det var det värsta elavbrottet på två decennier. Hela Köpenhamn blev mörklagt liksom Bornholm. Den nya fina metron från Amager till Kongens Nytorv med sina upplysta tunnlar drabbades. Trafiken på Öresundsbron stoppades i båda riktningarna. Tågtrafiken stod stilla i hela Skåne. Hissarna i Småland och Blekinge stannade med oroliga passagerare som fick vänta en bra stund innan de blev undsatta.   

Allt berodde på en överhettad pantograffrånskiljare (nu fick vi lära oss ett nytt ord) i kopplingsstationen i Öxnevalla. Nog visste vi redan förut att Harsprångsledningen, Ringhalsledningen och andra elnätets motorvägar möts där. Men att Öxnevalla är ett så viktigt kraftcentrum hade vi ändå inte anat. Nu hoppas vi också att Öxnevalla kyrka får vara ett lika stort andligt centrum för andlig kraft.

Öxnevalla kyrka besöktes faktiskt några dagar senare av självaste näringsministern Leif Pagrotsky. Han tyckte att det var en fin kyrka, enligt vad vaktmästaren Joel rapporterade. Sedan skyndade ministern vidare till kopplingsstationen och därefter till förhandlingar i Bryssel och andra perifera platser.

Utan elektricitet är det svårt att leva. Nu kom det här strömavbrottet mitt på dagen. Det var ljust och ganska varmt ute. Själv hade jag inte ont av det, men på många arbetsplatser kunde man inte producera något. Det blev mångmiljonförluster.

Utan ström kan man inte heller se på TV. Nu gör detta oss fortfarande ingenting eftersom vår antenn fortfarande ligger i garaget. Ett litet avbrott i vår TV-fria vardag gjorde vi dock en kväll när vi använde oss av videon, som fortfarande fungerar ihop med TV-rutan. Nu var det dock inte fråga om någon motorsågsmassaker eller liknande. Egentligen handlade det om något ännu värre, nämligen om alldeles riktiga massakrer.

Det var en intervju som Maria Svensson i Elinegärde i Horred gjort med sin granne Edit Karlsson i Kullabacken inom ramen för projektet ”Levande historia”. Edit började arbeta på Helsjön redan på den tiden där var kurort. Sedan fortsatte hon när där blev flyktingförläggning hösten 1943. Hon var med om att ta emot de danska judarna, som flytt i småbåtar över Öresund. Sedan fick hon även ta hand om de  judar från koncentrationslägren som kom med Folke Bernadottes vita bussar.

Edit har ett fantastiskt minne och ett mycket klart intellekt. Det är märkligt att hon lade märke till så många detaljer och att hon sextio år senare kan redogöra så klart för dem. Men de livsöden som strömmade mot henne är det nog inte så lätt att glömma. När man hör Edit berätta om de fasor som Helsjöjudarna varit med om grips man av både medkänsla, vanmakt och raseri. Att lyssna till Edits lugna och sakliga redogörelse är den bästa tänkbara vaccination för de som tvivlar på att nazisterna verkligen försökte förinta judarna.

Strömmen är också en nödvändighetsartikel för den som är beroende av datorn, vilket jag är i hög grad. Innan jag går till sängs brukar jag läsa dagens e-post samt uppdatera min hemsida www.brogren.nu. En kväll roade jag mig med att leta i alla statistikmöjligheter som finns. Jag var intresserad av hur alla besökare har burit sig åt för att hitta till min hemsida.

Det visade sig att det vanligaste ordet man sökt på är ordet ”rabarberpaj”. Därnäst kommer ”köttfärslimpa”, därnäst ”Anders Brogren”. Jag erkänner att jag blev överraskad. Men jag insåg att det inte är så märkligt som det låter. Mat skall man alltid ha. Och många använder tydligen sin dator till att leta efter recept. Som ett resultat av vår diakonissas matlagningskurs för män har jag en stor receptsamling på hemsidan. Går man då in på en av våra vanligaste s.k. sökmotorer och söker på ordet ”rabarberpaj”, så kommer man till Anders Brogrens Hemsida.

Min gode vän Yngve Kalin berättade att vanligaste sökordet för att hitta till hans hemsida är ordet ”smisk”. Det förekommer nämligen i en predikan i hans digitala predikobibliotek. Där står det om ”den koSMISKe Kristus”!

Anders Brogren