Falukorvsgryta

Fyra portioner

Ca 600 g falukorv

4 potatisar

en bit rotselleri

2 morötter

2 lagerblad

1 purjolök

2 msk grönsaksfond

6 dl vatten

en knippa persilja

(200 g äpplemos

3 msk riven pepparrot)

Skala potatis och rotfrukter och skär i bitar. Lägg i en gryta och häll på grönsaksfond och vatten. Lägg i lagerblad. Koka rotfrukterna mjuka i cirka 10 minuter. Skär korven och purjolöken och låt koka med några minuter. Servera med hackad persilja (och äpplemos blandat med pepparrot.)

Jag brukar byta ut pepparrotsblandningen mot senap och krydda med timjan och andra grönsakskryddor (lägg i med lagerbladen). Buljongtärning i stället för fond går naturligtvis bra. Koktiden för rotfrukterna (innan man lägger i korv och purjolök) är nog snarare 20 än 10 minuter. Häll gärna i en skvätt rödvin och lite svartvinbärsgelé. Rätten går rätt så snabbt att laga, man kan improvisera lite med ingredienserna och allt tillagas och serveras i ett enda kärl.

Jonas Brogren