Nattvard
på låtsas med plättar av majsstärkelse? Jag är
pensionerad präst som ibland får vikariera på olika håll.
Nyligen firade jag mässa i en kyrka. Vid själva
kommunionen märkte jag att det var något som inte stämde.
Oblaterna var levererade av den ledande oblatleverantören och såg
ut som vanligt med den välkända bilden av Den korsfäste.
Men smaken var annorlunda, mera som klister än som bröd. Vad
var det som jag delat ut till kommunikanterna? Jag har frågat
hos oblatleverantören och fått detta svar: »Vi använder
en glutenfri brödmix som innehåller potatisstärkelse,
majsmjöl, majsstärkelse, rismjöl och guarkärnmjöl.
Mjölet kan innehålla spår av mjölkprotein, soja
och lupinmjöl.» I det prästbrev
jag fick när jag prästvigdes står att jag »äger
förvalta sakramenten enligt Herrens instiftelse». Men om jag
inte använder bröd, förvaltar jag då sakramentet
enligt Herrens instiftelse? Jag vet att
denna nya nattvardsprodukt saluförs av hänsyn till dem som är
glutenintoleranta. Min erfarenhet är att man förut kunnat lösa
de glutenintolerantas problem individuellt. Inte är lösningen
att ge majsplättar till alla kommunikanter och sedan låtsas
som att det är bröd. Är det då inte nattvard på
låtsas? Anders
Brogren, Falkenberg, |