Gå in i din kammare!

Att gå in i kammaren är kanske inte vad man har lust till nu när det är årets vackraste tid. Mellan hägg och syrén bör man vistas utomhus och ta vara på de underbara stunderna.

Men bönekammaren behöver inte vara något trångt rum. Det kan visserligen vara bra att ha sin speciella böneplats, men be kan man faktiskt göra var som helst. Under senare tid har jag haft kontakt med den ortodoxa kyrkan i Vitryssland och lärt mig att man kan hänga upp en liten andaktsbild, en ikon, var som helst. Och vips förvandlas rummet till en böneplats.

Bönekammaren är något som du bär med dig i ditt hjärta. Den innebär att du är på tu man hand med Gud. Den är mycket privat, men ändå inte instängd.

Från bönekammaren kan du titta ut över omgivningen. Du ser många omkring dig som har problem med livet. Du kan hjälpa dem genom att be för dem. Alla behöver en förebedjare, samtidigt som Jesus är allas vår förebedjare och hela tiden bär fram böner för oss inför Fadern i himlen.

Inne i bönekammaren får du be för dig själv. Där får du tänka på dig själv hur mycket som helst. Herren lyssnar. Han tröttnar inte så som många av dina vänner gör när du talar för mycket om dig själv. Du kan riktigt vända ut och in på dig. Det är rena själsterapin, förutom att Gud hör bönen och ser till att göra något som blir till ditt bästa.

Den regelbundna bönen är viktig. Det är bra för hälsan att äta regelbundet. Man behöver också be regelbundet för att må bra. Bönen kan också liknas vid det inre livets andedräkt. En ständigt pågående bön är detsamma som att den inre människan andas.

Dag och natt, året om, stiger kristenhetens böner upp till himlen. Från alla världens bönekamrar är det som en stark bönevind, som Fadern i himlen känner och gläder sig åt. Kristenhetens böner uppehåller världsordningen. Vi skall bedja som om allt beror på oss.

Ändå är våra böner bara en bråkdel av vad som egentligen skulle behövas. Därför är det lugnande med det löfte som Jesus ger i bönsöndagens evangelium: "Er Fader vet vad ni behöver redan innan ni har bett honom om det."

Anders Brogren

Tillbaka till hemsidan