Nu tändas tusen juleljus

på jordens mörka rund.

och tusen, tusen stråla ock

på himlens djupblå rund.

 

Och över stad och land i kväll

går julens glad bud

att född är Herren Jesus Krist,

vår Frälsare och Gud.

 

Du stjärna över Betlehem

o, låt ditt milda ljus

få lysa in med hopp och frid

i varje hem och hus.

 

I varje hjärtat armt och mörkt

sänd du en stråle blid,

en stråle av Guds kärleks ljus

i signad juletid.

 

En av våra mest kända julsånger firar 100-årsjubileum i år. Det var till julen 1898 som Emmy Köhler, på sin tid känd författare av barnvisor och uppbyggliga berättelser, skrev sången "Nu tändas tusen juleljus " och själv gjorde melodin till den. I 1986 års psalmbok har den nummer 116.

Under de hundra år som gått sedan dess har den blivit julaftonssången framför andra. Den fångar julaftonens stämning. Man riktigt känner hur mörkt det är där ute. Men himlen är inte svart utan djupblå. Alla människoboningar lyses upp av julljus, idag, med alla elektriska ljusstakar och adventsstjärnor i fönstren, många fler än för hundra år sedan.

I årets mörkaste tid går budskapet ut över stad och land att Gud har sänt sin Son till världen Det gäller förorter där många kämpar med fattigdom och arbetslöshet, men det gäller också de hem där man har materiellt överflöd men är uttråkad. Budskapet går till den som sitter ensam i sin lägenhet och till den som ligger sjuk men också till den som bor ensligt ute i skogen eller långt uppe i fjällvärlden. Jesus vill ta sin boning ibland oss och vara gäst hos alla.

Liksom Betlehems stjärna en gång ledde de vise männen på rätt väg, vill Jesus vara vår ledstjärna. Den som följer honom skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. Den som tappat hoppet och livsmodet kan få nytt liv genom honom. Hur mörkt det än är inne i hjärtat så kan hans kärlek lysa upp där inne. Det finns inga hopplösa fall för honom. Guds kärleks ljus är överflödande. I tron på honom har det eviga livet redan börjat fastän vi ännu är kvar här på jorden.

Att Jesus får komma till dig under julen 1998 vill jag önska dig! God Jul!

Anders Brogren

 Tillbaka till hemsidan